Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Sædgås (Anser fabalis) - Saatgans - Bean Goose

Sædgåsen er en sjælden trækgæst på Fanø.


En mindre og korthalset tundrasædgås, som kortnæbbet gås i størrelse, lidt kortere næb med kun en orange plet.
Foto fra Sloen ved Sønderho den 20. november 2012 af Kim Fischer.

Kendetegn

Sædgåsen er lidt mindre og slankere end grågåsen. To racer af sædgæs forekommer på Fanø: skovsædgås (Anser fabalis fabalis) og tundrasædgås (A.f. rossicus). Begge racer har mørkebrun hoved og hals som er mørkere end resten af kroppen. Vingerne er af samme farve som kroppen og uden kontrast mellem forvingen og svingfjer på oversiden. Benene er orange. Skovsædgåsen har længere hals og større og længere næb end tundrasædgåsen, som desuden ofte har mindre orange på næbbet i form af en ring.

Findested p� Fan�

Kan ses på strengengene, ofte i selskab med andre gæs.

Hvorn�r p� Fan�

Sædgås kan ses på Fanø under forårstrækket i marts/april og under efterårstrækket i september/november. Kan ved sjældne lejligheder ses med kortnæbbede gæs i milde vintre.

Naturhistorie

Skovsædgåsen yngler i Skandinavien og overvintrer normalt i Østdanmark, Nordjylland og Sydsverige, i hårde vintre længere mod syd til Tyskland og Holland, mens tundrasædgås yngler længere østpå i Sibirien og overvintrer i Vest- og Centraleuropa mod nordvest til Sydtyskland og Holland.

Video



Siden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
Fugle og natur
Danmarks Naturfredningsforening
FanøNatur på flickr
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion