Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Dværgterne (Sternula albifrons) - Zwergseeschwalbe - Little Tern

Dværgternen er en almindelig sommer- og trækgæst på Fanø. Enkelte par yngler en gang imellem på nord- og sydspidsen.


Dværgterne. Foto Søren Vinding.

Kendetegn

Dværgternen er Danmarks mindste terne. Den er halvt så stor som Havterne. Den har slanke vinger og kort hale med kløft. Flugten er hyperaktiv og svirrende, med hurtige vingeslag og mange hurtige dyk. Adulte i sommerdragt har hvid pande, sort hætte og stort gult næb med sort spids. Benene er orangegule. De yderste håndsvingfjer er mørke. Undersiden er hvid. Oversiden ensfarvet grålig. Adulte i vinterdragt får mindre og lysere hætte og tøjle og den får sort næb. Hos juvenile fugle er næbbet mørkt, dog gulligt ved basis. De har mørkt bånd på vingeforkanten. Oversiden er mørkt spættet, mens undersiden er hvidlig.

Findested p� Fan�

Ses langs kysterne.

Hvorn�r p� Fan�

Ankommer april/maj og trækker bort i august/november.

Naturhistorie

Det er de sandene kyster som har dværgternens interesse, når den skal yngle - en interesse den deler med den store præstekrave, og de to vidt forskellige fuglearter yngler derfor ofte sammen.

Kulturhistorie

"Dværgternen...passer sin næringsvej, lille og let, livlig og adræt, altid i bevægelse...nu falder den som en sten ned på sit bytte for snart derpå at stige stolt op igen med et lille sejrsstolt skrig og svæve afsted, lignende et fint hvidt lommetørklæde" (S.H.A. Rambusch).

Video

KordinaterSiden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
NaturSydvest
FanøNatur på flickr
Fugle og natur
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion