Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Pibeand (Anas penelope) - Pfeifenente - Wigeon

Pibeanden er en almindelig trækgæst på Fanø.


Et par pibeænder. Foto Søren Vinding

Kendetegn

Pibeanden er en middelstor svømmeand med rundt hoved og spids hale. Næbbet er gråt med sort spids. Pibeanden kendes i flugten på lange bagudrettede vinger og hvid mave. Hannen i pragtdragt er umiskendelig med brunt hoved, gullig isse og rosa bryst. Vingeoversiden har et stort hvidt felt. Eclipsedragten i fældeperioden er mere rødbrunlig og neutral. Hunnen er mere diskret med sin grålige eller rødbrunlige fjerdragt uden hvidt felt på vingeoversiden og kendes især på silhuetten og den hvide mave.

Findested p� Fan�

Ses langs kysterne især ved Søjord, Albue Bugten og Sønderho.

Hvorn�r p� Fan�

Kan ses hele året, men er mest almindelig i træktiderne fra marts til maj og august til november.

Naturhistorie

Stemmen, der har givet Pibeanden sit navn, er et karakteristisk "hyi-huiuu" fløjt. Med lidt øvelse kan man efterligne kaldet og lokke ænderne ned under morgen- eller aftentrækket.

Kulturhistorie

Pibeanden kaldes især i jægerkredse for Brunnakke. På Fanø blev den også kaldet "smænd" i gamle dage, efter det hollandske "smient".
"Pibeændernes kald lyder som bueskud, først en sitrende klang af den dirrende streng, derpå pilens fløjtende hvin gennem luften" (Hans Folsach).

Video

KordinaterSiden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
Danmarks Naturfredningsforening
Dansk Ornitologisk Forening
NaturSydvest
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion