Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Rød Glente (Milvus milvus) - Rotmilan - Red Kite

Rød glente er en fåtallig trækfugl på Fanø.


Rød Glente ved Fanøs sydspids, Hønen. Foto Kim Fischer.
De fleste glenter ses, når de trække ud ved Fanøs sydspids om efteråret.

Kendetegn

Rød glente er en meget elegant rovfugl med en karakteristisk smal, kløftet hale og lange, smalle vinger. Hovedet er gråhvidt, skuldre, overside, bug og bryst rustrøde. Den har smalle, mørkebrune længdestriber på brystet. I flugten ses tydelige hvide felter i hånden, der står i kontrast til den mørkebrune undervinge. Spidser af håndsvingfjer sorte. Halen og overgumpen er rustrød. I glideflugt er hånden ofte let sænket, men vingerne kan også være plane. Kønnene kan ikke adskilles i felten. Juvenil har mindre kløftet, lysebrun hale og fremstår mindre rustrød på bug, bryst og skuldre. Kan forveksles med sort glente, der er en sjælden gæst på Fanø. Sort glente har kun svagt kløftet hale og fremstår generelt mørkere end rød glente. Hånden mangler således rød glentes hvide vingefelt.

Findested p� Fan�

Ses typisk på træk over Sydspidsen, men kan dukke op overalt på øen.

Hvorn�r p� Fan�

De fleste ses på træk i oktober, men der er også enkelte fund om foråret fra slutningen af februar til slutningen af april. Enkelte fund om sommeren.

Naturhistorie

Rød glente er en generalist, men den er mest kendt som ådselsæder. Den tager dog også levende bytte såsom padder, krybdyr, smågnavere samt fugle. Undersøgelser har vist, at ynglesuccesen påvirkes positivt, hvis reden ligger tæt på en motorvej. Trafikdræbte dyr udgør i disse tilfælde en vigtig fødekilde.

Kulturhistorie

Rød glente er tilknyttet kulturlandskabet.
"Med næsten usynlige vingeslag og svajende...sejler de med yndefulde sving og bløde vendinger gennem luften som en ellepige over mosen" (W. Dinesen).

Siden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
Fugle og natur
FanøNatur på flickr
Dansk Ornitologisk Forening
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion