Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Kærløber (Limicola falcinellus) - Sumpläufer - Broad-billed Sandpiper

Kærløber er en sjælden trækgæst på Fanø.


Kærløber. Foto Kim Fischer.Kærløber på Fanøs strand. Foto Søren Vinding.
Kærløberen kan godt lide at opholde sig i de mudrede områder på stranden.

Kendetegn

Kærløber er næsten lige så stor som almindelig ryle, men med længere, kraftigere og bredere næb med lys basis og let dryppende spids. Gør typisk et kompakt, trægt indtryk. Benene er korte og mørke. Har i alle dragter en tydelig, hvid øjenbrynstribe der deler sig foran øjet og fortsætter som ekstra stribe på de mørkebrune issesider - den er dog svagere i vinterdragt. I sommerdragt mørkebrun med bekkasinstribet ryg, mørkplettet bryst og hvid bug. Har enkelte, mørke flankestriber. Sidst på sommeren er overside og bryst meget mørke af slid.
Vinterdragten (august/oktober-marts) ligner almindelig ryles, men har sommerdragtens hoved, hvidskællet, lysegrå overside og mørk kno.
Ungfuglen ligner adult, men er om efteråret klarere tegnet med finere bryststriber, ustribede flanker og ofte gulbrunt anstrøg på undersiden.
I flugt som en lille, mørk og langvinget almindelig ryle har kun svage, lyse vingebånd.

Findested p� Fan�

Kærløberen er en sjælden trækgæst der optræder enkeltvis eller i småflokke, ofte sammen med andre vadere. Den opholder sig ved mudrede strande samt ved småsøer og vandhuller.

Hvorn�r p� Fan�

Ses juli-september.

Naturhistorie

Kærløber lever af smådyr og frø, som den samler på overfladen under hurtig gang eller løb.
Den yngler ofte i små, løse kolonier med 2-4 par. Reden er en fordybning i en beskyttende tue. De 4 æg lægges fra primo juni og udruges af begge mager på 21-22 dage. Tilsyneladende forlader hunnen kuldet, inden ungerne er flyvefærdige.

KordinaterSiden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
Dansk Ornitologisk Forening
NaturSydvest
Danmarks Naturfredningsforening
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion