Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Biæder (Merops apiaster) - Bienenfresser - Bee-eater

Biæder en en sjælden strejfgæst på Fanø. Derfor er det ikke lykkedes at taget et lokalt biæderbillede. Men i Sydeuropa er det forholdsvist nemt.


Biæder fre Extremandura, Spanien. Foto Søren Vinding

Kendetegn

Biæderen er umiskendelig. Den er en drosselstor fugl. Let kendelig på livlige farver: struben er gul, undertiden turkisblå, oversiden grønlig, gullig og rustrød. Lille, lys pandeplet og sort øjenstribe. Den har langt, spidst, let buet næb, og forlængede, spidse midterste halefjer.
Ungfugle og fugle i vinterdragt har mere grønlig overside, har korte forlængede halefjer og mangler den sorte streg over struben.
I flugten høres tit et hyppigt gentaget, blødt rullende ”prruip” med syngende tone, i kor fra flyvende flokke, der ofte opdages på netop kaldet. Kan høres på flere hundrede meters afstand.

Findested p� Fan�

Kan ses overalt er set ved Gammeltoft Bjerge og i Sønderho.

Hvorn�r p� Fan�

Ankommer til de sydeuropæiske ynglepladser fra Afrika midt i april til sidst i maj, og nogle trækker da for langt og ender i Danmark, især i perioder med højtryksvejr og varme vinde fra øst og sydøst. Biæderen flyver atter sydpå fra midt i august til først i oktober.

Naturhistorie

Det er en betagende oplevelse at se disse fugle, som er det nærmeste vi kan komme en fritlevende dansk tropefugl, jage flyvende insekter, bier, guldsmede, sommerfugle, flyvende biller m.m. i pludselige kast over en eng. Svæveflugten er meget graciøs og elastisk, næsten svaleagtig, afløst af hurtige vingeslagsserier. I aktiv flugt bevæges vingerne tæt ved kroppen som jagende Dværgfalk, og fuglen bliver da meget slank.
Sidder tit fremme på mindre grene, i toppen af buske eller på elledninger. Vagtsom.

KordinaterSiden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
Danmarks Naturfredningsforening
FanøNatur på flickr
Dansk Ornitologisk Forening
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion