Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Bynkefugl (Saxicola rubetra) - Braunkehlchen - Whinchat

Bynkefugl er en almindelig trækgæst på Fanø.


Bynkefugl han. Foto Søren Vinding.
Sidder ofte og spejder fra sin udkigspost øverst i en busk.

Kendetegn

Bynkefugl er en lille, tætbygget, brunlig fugl med kort hale og opret holdning. Har altid en tydelig, lys øjenbrynstribe, to hvide pletter på halens basis og brun, mørkplettet overgump.
Hannen har om foråret mørkebrun isse, hvid øjenbrynstribe, mørkebrune kinder omgivet af en hvid stribe forneden, orangebrun strube, bryst og flanke og hvid stribe på skulderfjer.
Hunnen, samt han om efteråret og ungfugle, er mere diffust tegnede på hovedet, med gullig øjenbrynstribe, lysebrun kind og uden hvidt på skulderfjer.
Sangen varierer og er tit usammenhængende og uberegnelig. Hovedtemaet er en kort og hurtigt knasende kvidren, blandet med efterligninger og klare fløjt. Synger ofte om natten. Advarselskaldet er et ihærdigt ”ju tæk-tæk”. Hannen udfører undertiden en lille sangflugt, hvor den som en skovpiber flyver et stykke op i luften og derefter lander i toppen af en urt eller busk.

Findested p� Fan�

Kan ses overalt i åbne områder med ingen eller kun lidt spredt bevoksning.

Hvorn�r p� Fan�

Ses primært i april/maj og august/september.

Naturhistorie

Med sin brogede fjerdragt falder den så godt ind i landskabet, at man ofte overser den. Sidder ofte og spejder fra sin udkigspost øverst i en busk, i en frøstand, på hegnspæle m.v. i åbent terræn, knikser eller dirrer tit med halen, og flyver hurtigt og lige, og lavt over jorden. Fra udkigsposten kaster den sig indimellem mod et bytte på jorden eller står et øjeblik flagrende i luften, inden den ganske lavt flyver til en ny siddeplads. Tendensen til at sidde på pæle, har i Tyskland givet den tilnavnet ”Hop-på-pind-fugl” – hvis man anbringer en pind i fuglens fourageringsområde, varer det kun ganske kort tid inden den sidder på den.

Kulturhistorie

"man får uvilkårlig indtrykket af, at den lille fugl har noget særligt at meddele, og da det første udråb [hyt-jep!] ofte skuffende ligner et udbrud, hvormed landmanden skyder på hestene for at få dem til at gå frem "hyp!" efterfulgt af et slag med tungen, er det ligesom den lille fugl vil hjælpe plovmanden" (Severin Petersen).

KordinaterSiden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
FanøNatur på flickr
NaturSydvest
Fugle og natur
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion