Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Duehale (Macroglossum stellatarum) - Taubenschwänzchen - Hummingbird Hawk-moth

Duehale er en meget sjælden trækgæst på Fanø.


Duehale på Navigationsvej. Foto Marianne fra Brugsen. Blomsten er en Verbena art.

Kendetegn

Duehale er en dagaktiv natsommerfugl. Den har et vingefang på 50-58 mm. Dens forvinger er gråbrune med mørkere tværstreger. Bagvingerne er klart orange med sort søm.
Duehalen kendes især på den mørke og lyse fjeragtige pels på bagkroppen, der har givet arten dens navn.
Der er nogen variation i artens udseende, med mørkere og lysere eksemplarer, men det skyldes måske solblegning. Ældre eksemplarer er ofte noget slidte og mangler "pels" på bagkroppen.
Forveksles tit med en kolibri, på grund af dens flyvemåde og fødesøgningsmåde, men der findes slet ikke kolibrier i Europa. Ingen forvekslingsmuligheder i øvrigt. De to arter af humlebisværmere har lignende kolibriagtig adfærd, men har gennemsigtige vinger. Duehalens hale og de orange bagvinger gør den enestående.

Findested p� Fan�

Er set i haver både i Nordby og Sønderho.

Hvorn�r p� Fan�

Er set i august.

Naturhistorie

Duehalen er en sydlig trækart, der i varme somre og med sydlige vinde trækker nordpå fra overvintringsstederne ved Middelhavet. Den har mange succesive generationer i løbet af sommeren, og både imago og larve kan findes fra maj til oktober. Hyppigst er imago i august, og larven lidt senere. Overvintrer uden fast diapause som voksen. Ses ikke hvert år i Danmark. I 2006 var den dog ret talrig.
Duehalen er afhængig af snerre og blomster og foretrækker varme steder, gerne skrænter med blomster, f.eks. blåhat, eller på sommerfuglebuske. Larven findes på snerre i varme klitområder.

Video

KordinaterSiden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær. Teksten er lånt fra "Fugle og natur"
Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
NaturSydvest
Fugle og natur
Danmarks Naturfredningsforening
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion