Kalneder
AKTIVITETSOVERSIGT
Følg os på Facebook


Fanø Natur - Fanø logo
Sponsor for FanøNatur
?

?

Nationalpak Vadehavet

Smuk Perikon

Beskrivelse af ugens art:

En sjælden plante på Fanø.

Nyd den i naturen, men pluk den ikke.

 

Hvad folk siger om Smuk Perikon:
Folkemunde fortæller om Smuk Perikon og andre perikon arter, at de opstod, da Johannes Døberen blev halshugget at kong Herodes. Der hvor Johannes blod ramte jorden, spirede Smuk Perikon frem.

Man kan se dette på perikons røde blomsterknopper før de springer ud. De gule blomsterknopper har et rødligt skær. klemmer du på blomsterknopperne bliver dine fingre røde af ”Johannes blod.” Det er ikke en god idé at gøre dette ved Smuk Perikon på Fanø, da den slet ikke er almindelig på øen. Læg også mærke til det tyske og engelske navn.

 Folkemunde kalder alle perikonarter for hellige planter. De har alle meget kraft i sig f.eks til at jage djævle bort. Forklaringen er næsten altid Djævlens tilbøjelighed til at ødelægge alle planter, der har noget med Biblen at gøre.

I perikons situation sendte Djævlen en hel mængde smådjævle op til jorden for at ødelægge planten. De skulle bide den i stykker. Man kan stadig se resultatet af deres arbejde. Holdes perikons blade op mod lyset kan man se djævlenes bidemærker.

Heldigvis opdagede Gud Djævlens projekt og kom ned til jorden for at jage smådjævlene væk. Det gjorden han med så stor en kraft, at noget af denne egenskab blev hængende i perikonplanten.

Derfor fandt man ofte perikon over stalddøren i gamle dage. Man mente, at der var smådjævle, som gjorde mælken sur, så de gjaldt om at holde dem væk fra køerne. I dag er det op til æseren at finde anvendelsesmuligheder for perikonplanten. Husk på Smuk Perikon er sjælden på Fanø


Ugens art arkiv:

Ugens Art Fanø
Julegave idé - klik her


Vejret på Fanø

Foreninger
Dansk Ornitologisk Forening
FanøNatur på flickr
Fugle og natur
Fanonatur.dk anbefaler
Fanø Natur  |  Kallesbjergvej 18 F  |  DK-6720 - Fanø  |  Tlf.: +45 28570761  |  E-mail: kontakt@fanonatur.dk  |  WebDesign & CMS: WebVizion