Løgkarse ved genbrugspladsen. Foto Søren Vinding
Løgkarse ved genbrugspladsen. Foto Søren Vinding
Løgkarsens blomstersttand. Foto Søren Vinding
De hvide blomster sidder tæt sammen. Skulperne er grønne.
Løgkarse som den se ud inden den blomstrer. Foto Søren Vinding.
Bladene kan spises.
Kendetegn
Blomsterne er hvide i en tæt klase. Blade hjerteformede og groft takkede. Hele planten dufter og smager af løg, når den nulres.
Findested på Fanø
Sjælden på Fanø, men kan findes ved bebyggelser, hvor jorden er næringsrig.
Hvornår på Fanø
Blomstrer i Maj – Juni.
Naturhistorie
Løgkarseblomsterne værdsættes af mange insekter, og den er et vigtigt foder for flere sommerfugle, bl.a. den helt tidlige aurora, hvor hannen er hvid med orange forvingespidser.
Løgkarse hører med til Korsblomstfamilien.
Kulturhistorie
Løgkarse blev tidligere regnet for en fin medicinplante. Den blev brugt mod alt mellem himmel og jord. Mod kløe, bronkitis, mavesår, kolik og meget mere, og frøene har været brugt til nysesnus.
I en lang periode har den været regnet som noget ubehageligt ukrudt, men nu regnes den for en gourmet urt.
Løgkarse er fin i køkkenet, både som grønsag og krydderurt.
Løgkarse har smag med toner af både hvidløg og sennep. Man kan bruge blade, blomster, frugter og frø. Den kan bruges rå i salater, til det grønne drys, eller den kan koges, dampes, steges og grilles. Som så mange andre urter er den mest lækker som ung plante. Blade kan høstes allerede fra april.