Kendetegn

En 20-60 cm høj urt med opret og glat stængel. Den er lugtløs.
Bladene er 3 gange fjersnitdelte og med trådsmalle og brodspidsede bladafsnit.
Blomsterstanden er åben. Den består af 4-5 cm store kurve med gule rørblomster i midten og hvide tungeformede randkroner. Kurvens skive er massiv.

Findested på Fanø

Man finder lugtløs Kamille langs vejkanter, som markukrudt. Planten er meget almindelig på Fanø.

Hvornår på Fanø

Blomstrer i Juni – November.

Naturhistorie

Lugtløs Kamille er ikke helt lugtløs. Den har en ubehagelig lugt, når bladene gnides.

Lugtløs Kamille har en fætter på stranden, Strand-Kamille. De ligner hinanden, men Strand-Kamille har forveddet stængel forneden og småbladene har ikke en brodspids.

Kulturhistorie

Giver gul farve ved garnfarvning.
Lugtløs Kamille har antiseptisk virkning. Har siden oldtiden været en anvendt lægeplante.

I Norge og Sverige kaldes Lugtløs Kamille Baldersbrå. Navnet kommer af randblomsterne kridhvide farve. De er lige så hvide som Balders øjenbryn. I EDDA digtene (se nedenfor) fra Island omtales nemlig en urt hvis farve er lige så hvide som Balders brár (øjenbryn eller øjenhår).

Fra Snorres Edda:
Annarr sonr Óðins er Baldr, ok er frá honum gott at segja. Hann er svá fagr álitum ok bjartr svá at lýsir af honum, ok eitt gras er svá hvítt at jafnat er til Baldrs brár. Þat er allra grasa hvítast, ok þar eptir máttu marka fegrð hans bæði á hár ok á líki. Hann er vitrastr ása ok fegrst talaðr ok líknsamastr. En sú náttúra fylgir honum at engi má haldask dómr hans. Hann býr þar sem heita Breiðablik, þat er á himni. Í þeim stað má ekki vera óhreint

Links

Udbredelseskort i Danmark.

Kordinater

Siden er udarbejdet af: Søren Vinding december 2015