Smuk Perikon findes kun ét sted på Fanø, så lad være med at plukke den.

Kendetegn

En spæd plante med trind, spinkel og tit rødlig stængel (se billed 1) med små hjerteformede blade. Kronbladene med sorte kirtelkirtelprikker langs randen og rødlig underside.

Findested på Fanø

Så vidt vides kun ét sted.

Hvornår på Fanø

Blomstrer i Juni – August.

Kulturhistorie

Folkemunde fortæller om Smuk Perikon og andre perikon arter, at de opstod, da Johannes Døberen blev halshugget at kong Herodes. Der hvor Johannes blod ramte jorden, spirede Smuk Perikon frem.

Man kan se dette på Perikons røde blomsterknopper før de springer ud. De gule blomsterknopper har et rødligt skær. klemmer du på blomsterknopperne bliver dine fingre røde af ”Johannes blod.” Det er ikke en god idé at gøre dette ved Smuk Perikon på Fanø, da den slet ikke er almindelig på øen. Læg også mærke til det tyske og engelske navn.

Folkemunde kalder alle Perikonarter for hellige planter. De har alle meget kraft i sig f.eks. til at jage djævle bort. Forklaringen er næsten altid Djævlens tilbøjelighed til at ødelægge alle planter, der har noget med Biblen at gøre.

I Perikons situation sendte Djævlen en hel mængde smådjævle op til jorden for at ødelægge planten. De skulle bide den i stykker. Man kan stadig se resultatet af deres arbejde. Holdes Perikons blade op mod lyset kan man se djævlenes bidemærker.

Heldigvis opdagede Gud Djævlens projekt og kom ned til jorden for at jage smådjævlene væk. Det gjorde han med så stor en kraft, at noget af denne egenskab blev hængende i Perikonplanten.

Derfor fandt man ofte Perikon over stalddøren i gamle dage. Man mente, at der var smådjævle, som gjorde mælken sur, så de gjaldt om at holde dem væk fra køerne. I dag er det op til læseren at finde anvendelsesmuligheder for Perikonplanten. Husk på at Smuk Perikon er sjælden på Fanø.

Kordinater