Vår-Gæslingeblomst. Foto Søren Vinding
Vår-Gæslingeblomst. Foto Søren Vinding
Vår-Gæslingeblomst. Foto Søren Vinding
Vår-gæslingeblomst. Foto Ineke Ross.
En vår-gæslingeblomst, som udnytter varmen ved en mur. Foto Søren Vinding.
Vår-Gæslingeblomst. Foto Søren Vinding
Bemærk de brune skulper, som er ved at komme i blomsten nederst til venstre.
Vår-gæslingeblomst kan stå tæt sammen. Foto Søren Vinding.
Denne blomst er ved at sætte de brune skulper med frø.
Vår-gæslingeblomst kan stå tæt sammen. Foto Søren Vinding.
Vår-gæslingeblomst kan stå tæt. De kan visse steder farve klitterne helt hvide. Foto Søren Vinding.
Kendetegn
Spæd plante med rosetstillede blade med nogle få tænder og grenede hår. De hvide blomster findes på farveløse 3–10 cm høje skafter. Kronbladene er kløvede i midten.
Findested på Fanø
Vårgæslingeblomsten kan findes overalt i Fanøs klitter i det tidlige forår. Den kan stå så tæt at klitterne bliver helt hvide. Du skal på knæ for at se den i detaljer, men hvis du vil mærke forårsvinden og se dens dirrende skarer af gæslingeblomsters i klitterne under den blå forårshimmel ,så må du bevare den ståendes overblik. Kan også findes på bar jord i haver og på marker tidligt om foråret.
Naturhistorie
Det kan god nok være at Vårgæslingeblomsten ikke vil have anemonenavnet hæftet på sig. Den fortjener det i grunden heller ikke. Den er noget i sig selv, men den har helt de samme forårs problemer som Anemonen. Den skal skynde sig ! Anemonen fordi den skal have overstået blomstringen og frøsætningen inden bøgetræerne får blade og tager alt lyset. Vårgæslingeblomsten fordi den vokser på sandede steder, hvor vandet hurtigt forsvinder. Gæslingeblomstens rodsystem er ikke stort, så Solen og tørken kan hurtigt blive et problem for den lille blomst. Derfor ser vi den kun meget tidligt i foråret. Den visner hurtigt væk om sommeren – overlever som frø. Og lige nu ligger de parat til at berige vores forår med tusindvis af små hvide blomster. Gæslingeblomsten er en lyskrævende plante, som foruden at gro i klitter som på Fanø har fundet sig godt tilpas i agerbrugslandet – især i bare marker.
Kulturhistorie
På grund af Vår-gæslingeblomstens tilpasning (hurtig vækst og frøsætning om foråret) har fået ry for at kunne kvæle de spæde rugplanter. Ja landmanden tog endog varsel af planten. Hvis der var mange gæslingeblomster i rugmarken så var det et dårligt tegn, fordi rugen ikke kunne dækkes selv et så lavt ukrudt – og høsten vil derfor blive dårlig sagde de på Fyn. Der er i øvrigt mange af Fanøs klitplanter der også optræder som ukrudt i markerne. De har de samme betingelser: Der rodes rundt i jorden (vinden og ploven) og der er meget lys. Vårgæslingeblomst er så lille at den må nøjes med at blive kaldt gæsling. Den bliver ikke større. Det er der ikke tid til. Men måske er det heller ikke så ønskværdigt at blive kaldt en gås.