Gråanden er en almindelig ynglestandfugl og træk- og vintergæst på Fanø.

Kendetegn

Gråanden er en stor svømmeand og den mest almindelige i Danmark. Kendes i flugten på det blå vingespejl med hvide kanter, brede vinger og kort rund hale. Hannen i pragtdragt har grønt hoved, gult næb og hvid halsring. De sorte halefjer bøjer, så de danner en “krølle på halen”. Hunnen er brunplettet med sort øjenstribe. Næbbet er gulligt med indslag af sort. Stemmen er det karakteristiske “rab-rab-rab”.

Findested på Fanø

Ses overalt på Fanø, hvor der er vand i nærheden. På Kortet herunder er afmærket de tre fuglekøjer på Fanø.

Hvornår på Fanø

Ses året rundt, men er dog mest almindelig fra februar til december.

Naturhistorie

Der sættes årligt tusinder af tamænder ud i naturen. Mange af disse parrer sig med de vilde gråænder og kaldes i folkemunde for “franskbrødsænder”. Disse har ofte anderledes fjerdragt, ofte med hvidt bryst.

Kulturhistorie

Vingernes spejl så blåt som kun himlen er blå, benene er røde som hyben, og nede over lænderne skimtes et mørkegrønt skær, når man skyder halefjerene til side og puster dunene bort får man øje på de fire små krøllede fjer, som er fyrens stolthed (Svend Fleuron).

På Fanø er det pt. muligt at se tre fuglekøjer:Albo Fuglekøje, Sønderho Gl. Fuglekøje og Sønderho Fuglekøje. De blev indtil 1931 brugt til andefangst især gråænder. Se mere om fuglekøje ved at klikke på linket herunder.

Video

Links

Per Hofman Hansens side om fuglekøjer på Fanø.

Kordinater