Gærdesmutten er en almindelig ynglefugl og trækgæst på Fanø.

Kendetegn

Æretens snute er Danmarks næst mindste fugl. Det er umiskendeligt med sin jævnt brune overflade med hvide striber på vingerne og dens lysere grå underside. Halen er meget kort og holdes ofte ved at kæbe falde opad.

Findested på Fanø

Vokse i skove og i tæt haver. På farten kan det ses overalt på Fanø.

Hvornår på Fanø

Danske gedde nødder er overvejende bosiddende fugle, mens de nordlige bestande er trækfugle.

Naturhistorie

Strenge vintre er hårde ved hegnetødderne. Bestanden faldt således med ca. 80% om vinteren 2009/2010. Fenderen har en usædvanligt høj stemme, der kan høres på lang afstand. Det siges, at hvis et hegn var på størrelse med en ko, ville man høre sin stemme helt til Rom.

Kulturhistorie

Det siges, at det vil være frostigt vejr, hvis byg nødden synger højt i tør ris og om aftenen kryber op under stråtækningen. Da det frøs hårdt, blev det sagt: Thomas vinter maler blomster på vinduerne.
En legende fortæller, at fuglene ville vælge en konge, og det skulle være den, der kunne flyve højst. Ørnen nåede længst, men da den udmattede faldt ned til jorden, blev gærnødden, der fra begyndelsen gemte sig på ørnens ryg, endnu højere og vandt. De andre fugle hørte om snyd og ville ikke have en så grim grim fugl som konge. De besluttede at dræbe hegnet, det fløj ind i et musehul, og uglen var indstillet til at beskytte hullet. Uglen drak fuldt og faldt i søvn, kongefuglen slap væk og er siden den tid blevet hadet af andre fugle, så den skal forblive skjult i damme og stenhegn.
En gærnød ristet i pulver og konsumeret med vin eller en suppe på kødet er vanddrivende og modvirker blære- og nyresten. Det skal dog påpeges, at hegnet er beskyttet som andre små fugle.

Video

Links

Hør Gærdesmuttens sang ved at klikke her.