Rødhalsen er en almindelig yngle-, stand- og trækfugl på Fanø.

Kendetegn

Rødhalsen er ikke til at tage fejl af med dens markante røde strube og dens oprette holdning og lange ben. Ryg og vinger er oliven/gråbrune. Sangen varierer meget, men er normalt en strøm af klare toner med mange temposkift og skift mellem høje og dybe toner. Mange siger, at sangen lyder som at gnide en korkprop mod et vindue. Kaldet er et smældende tik.

Findested på Fanø

Den kan ses overalt på Fanø, ofte i haver, men også i skovområder og andre område med spredt bevoksning.

Hvornår på Fanø

Rødhalsen kan ses hele året rundt.

Naturhistorie

Mange fugle ”taber” farven om vinteren, men ikke rødhalsen. Den opretholder sit territorium hele året rundt og har derfor brug for sin røde farve på struben til at fortælle andre rødhalse, at her bor jeg. Det er derfor, man sjældent ser mere end én rødhals på fuglebrættet ad gangen. Rødhalsen bliver i milde vintre i Danmark, samtidig med at vi får besøg af mange fugle fra resten af Skandinavien. Den lever af insekter og edderkopper, så nyd den i haven og tænk på, at den hjælper med at spise alle de dyr, der giver bøvl til sommer.

Kulturhistorie

Rødhalsen kaldes også Rødkælk. Det kommer fra det tyske Rotkehlchen, hvor Kehlchen betyder strube.
Rødhalsen er Julens fugl og kan ses på mange julekort. Gamle historier fortæller, at Rødhalsen fik sin farve, da Jesus blev korsfæstet. Dengang var den en helt brun fugl og fløj hen til Jesus på korset og sang for ham for at lindre hans smerte. Blodet fra hans sår ramte fuglen på brystet, så nu har rødhalsen et aftryk af Kristus blod på brystet.

En historie fra skoven af Henning Garne Thomsen.
Som skovarbejder delte jeg engang i 3 dage min madpakke med sådan en lille rødkælk . Vejret var det samme som på billedet . Høj sol , sne og knagende frost . Så jeg sad udenfor og spiste min madpakke . Lige foran mig lå en gran jeg havde grenet af og der hoppede den rundt of fandt larver og æg jeg havde afdækket . Pludselig fløj den op på min finger og sad der med de små kolde fødder rundt om pegefingeren (kolde da fugle har et specielt blodomløb i benene så de ikke mister for meget varme) . Vi delte så en franskbrødsmad og gik(fløj) så efter pausen hver til sit igen . Det stod på i 3 dage . Så var den væk .

Video

Kordinater

Siden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær.