Sibirisk Bynkefugl er en meget sjælden strejfgæst på Fanø.

Kendetegn

Sibirisk Bynkefugl kendes fra sortstrubet Bynkefugl på generelt blegere farver (som Bynkefugl), ensfarvet hvid eller orange overgump og ofte en tydelig hvid øjenbrynstribe, samt et blegt panel på den lukkede vinge. Er ellers som Bynkefugl i størrelse og form, men lidt mere plump og sidder mere opret. Kendes fra Bynkefugl på ensfarvet mørk hale. Lever meget åbenlyst og er derfor let at opdage: Sidder i toppen af buske eller på telefonledninger og vipper med hale og vinger. Flugt lav og bølget. Hannen om foråret har sort hoved og strube, bred hvid halskrave, et hvidt bånd over vingebasis, ren hvid overgump og kun lidt orange bryst. Flankerne er hvide. Har i alle dragter sorte undervingedækfjer.
Hunnen og ungfuglene er mindre kontrastrige og har ustribet lyst rustgul overgump og lys strube. Unge hanner ligner hunner, men har sortskygget kind og sortplettet strube.

Findested på Fanø

Er set ved Sønderho Strand.

Hvornår på Fanø

Er set én gang på Fanø, 23. april 1996.

Naturhistorie

Sibirisk Bynkefugl hed førhen “Sibirisk Sortstrubet Bynkefugl” (S.t.maura), og lever i NV-Rusland og østpå. Optræder som sjælden gæst i Vesteuropa især om efteråret, idet fuglene åbenbart af og til trækker stik modsat den normale trækretning mod Sydasien – såkaldt omvendt træk.