Grågås er en almindelig ynglefugl og trækgæst på Fanø.

Kendetegn

Grågåsen er den største af de grå gæs som forekommer på Fanø. Den har tydelig tykkere hals, større hoved og længere næb end de andre. Farven på kroppen er lyst gråbrun med lysere fjerrande på rygsiden og med lysere hoved og hals. I flugten er grå forvinger et godt kendetegn. Benene er lyserøde. Den er meget vokal og har et karakteristisk nasalt “gak-gak-gak” og et højlydt “oink-oink”, når den letter.

Findested på Fanø

Yngler på Fanø i våde områder med rørskov, så som ved Gåsehullerne. Kan på trækket ses på strandengene, nordspidsen eller Keldsand.

Hvornår på Fanø

Kan ses næsten hele året rundt, men er dog sjælden om vinteren, især hvis den er streng.

Naturhistorie

Grågåsen yngler tidligt. Allerede i slutningen af Februar eller begyndelsen af Marts kan de begynde og en tommelfingerregel siger, at man ser de første gæslinger omkring påske.

Kulturhistorie

Grågåsen er meget vagtsom – i områder med gåsejagt er den umulig at komme nær. Til gengæld kan de også være næsten helt tamme i områder uden jagt, som f.eks. ved Utterslev Mose ved København. Her går grågæssene rundt på plænerne som var de tamgæs.
Grågåsen er stamform til Tamgåsen og man har fundet knogler fra Grågås i køkkenmøddinger fra yngre stenalder og gennem senere arkæologiske perioder.

Video

Links

Hvad ringmærkning kan fortælle om grågåsens rejse

Kordinater

Siden er udarbejdet af: Per Alnor Kjær