Snegås er en meget sjælden trækgæst på Fanø.

Kendetegn

Et medlem af de ”grå gæs”, der findes i 2 farve varianter, en hvid og en blå. Den voksne hvide er ren hvid med sorte vingespidser og lyst rødligt næb og ben. Ungfuglen er grålig på hoved, hals, skuldre og overvinge, og virker en smule ”beskidt” i forhold til den gamle fugl. Næb og ben hos ungfuglen er mørkegrå.
Den voksne blå variant er mørkegrå på kroppen med varierende hvidt på undersiden. Skulderfjerene er forlængede og har hvide kanter. Hovedet er hvidt og står i skarp kontrast til kroppen. Udstrækningen af det hvide varierer meget. Fra kun hovedet til hele halsen og brystet. Forvingen er lysegrå. Ungfuglen er ensartet mørkegrå-brun uden hvidt hoved, men med en forvinge, der er lidt lysere end resten af fuglen. Næb og ben som hos den hvide variant.
I luften ses de sorte vingspidser tydeligt hos den hvide, både ung og gammel. Hos den blå er indtrykket en meget mørk Gås, og hos den gamle fugl er det hvide hoved tydeligt, og den lysegrå forvinge ses tydeligt, når oversiden af vingen er synlig. Stemmen består af en høj gakken, meget højere end hos Grågåsen og en række lavere grynte lyde.

Findested på Fanø

Den hvide variant er set i Sønderho på træk.

Hvornår på Fanø

Er set i Januar, men kan forekommer fra September – April.

Naturhistorie

Ses ofte sammen med andre gæs i blandede gåseflokke. Kommer også tit sammen med kortnæbbede gæs, når flokkende flyver syd- og nordpå om vinteren i takt med vintervejrets strenghed.

Kulturhistorie

Er endnu ikke fundet som “ægte” vild fugl i Danmark. De fleste Snegæs menes at stamme fra undslupne tamfugle.

Video