Rørdrummen er ynglestandfugl på Fanø.

Kendetegn

Rørdrummen er en mellemstor Hejre med gyldenbrun fjerdragt med sorte længdestriber. I flugten ses de brede afrundede vinger tværstribede, sorte og brune svingfjer og finere plettede gulbrune forvinger. Den minder om en lille brun udgave af Fiskehejren.
Når fuglen bliver forstyrret, vender den sin stribede underside frem og strækker hoved og hals ret op i vejret, hvilket gør den næsten helt usynlig i rørskoven. Man siger den står i “pælepositur”.

Findested på Fanø

Rørdrummen er stærkt knyttet til rørskov. Det er en fugl, som sjældent ses, men på Fanø er chancen god, fordi Rørdrummen her på øen ofte flyver. Derimod kan man høre hannernes mystiske ”sang” – den såkaldte pauken – fra Marts/April til Juni. Når fuglen pauker lyder det som at puste i en tom ølflaske fra Fanø bryggeri. Lyt efter det i rørskoven mellem 1. og 2. klitrække ved stranden, på Halen og sydøst for Sønderho.
I strenge vintre søger den mod områder med åbent ferskvand.

Hvornår på Fanø

Opholder sig på Fanø året rundt. Kan ses flyve i forbindelse med kampe om de gode territorier i starten af Maj og i forbindelse med den daglige kamp for at skaffe mad nok til ungerne i første halvdel af Juni.

Naturhistorie

Rørdrummen er fugleverdenens svar på operaens dybe bas. Den pauker på to toner på henholdsvis 190 og 140 hertz.

Kulturhistorie

Rørdrum har netop fået sit navn, fordi den “drummer” = “frembringer en dyb, hul lyd” i rørskovene.
Dens knogler er fundet i Danmark helt tilbage fra yngre stenalder.

Video

Links

Hør rørdrummens

Kordinater