Alliken er en meget almindelig ynglestand- og trækfugl på Fanø.

Kendetegn

Alliken er en lille krage, og den er klart mindre end kragerne og rugianerne. Det er en madvariant med grå kinder og hals. Under flyvningen har den hurtigere vingespænde end andre krager. Det har også lyse øjne og kort næb.

Findested på Fanø

På farten kan det ses overalt på Fanø. Som avlsfugl ses den næsten udelukkende i områder med bygninger og boliger.

Hvornår på Fanø

Kan ses året rundt.

Naturhistorie

Alliken er en markant flokfugl. Alliker sover med andre krager uden for yngletiden. Fanøs krager overnatter sammen med deres arter ledsagere i Vognsbølparken i Esbjerg. Hvis du kommer med den rigtige færge om morgenen eller om aftenen, kan du se Fanøs krager flyve fra og til indkvarteringsstederne i Esbjerg.
Alliken opdrætter i plantagen, hvor de avler i huller i gamle træer.

Kulturhistorie

Alliken har flere dødsfald på samvittigheden. Opdrætter blandt andet i skorstene og i redebokse. Hvis de har lavet en rede i en skorsten, kan dette føre til kulilteforgiftning, når beboerne tænder ovnen og ikke er klar over, om ovnen i skorstenen er god nok. Derfor er det meget vigtigt, at du har en allieret carver installeret i din skorsten.
Blandt vores fugle skal gudinden være den tidligste beviste kulturelle ledsager, og i dette land begyndte den sandsynligvis at yngle i bronzealderen, hvor den kunne finde mad på bondens marker i skovrydning.

Video

Kordinater