Islom er en meget sjælden trækgæst på Fanø.

Kendetegn

Islom er på størrelse med Skarv. Det brede, knivformede næb holdes vandret under svømning. Næbbet har svagt nedadbuet overkant og tydelig vinkel på underkanten. Kantet hovedprofil. Pandebule ofte tydelig. Kort og kraftig hals.
I sommerdragten, som bæres fra April – November, har den sort hoved, hals (begge med et grønligt skær) og næb samt et tydeligt sort- og hvidstribet felt på halsen og en mængde hvide ruder på ryggen.
I vinterdragten ligner den Sortstrubet Lom, men med større næb, kraftigere hals, kantet hoved og en smal, lys øjenring. Næbbet kan være lyst, men har altid mørk overkant. Isse og baghals er mørkere end ryggen, overgang mellem mørkt og lyst på hoved og hals er ujævn. Har grå bagflanker. Har gråsort halvkrave på halssiden, forstærket af et hvidt ”hak” oventil.
Ungfuglen ligner de voksne i vinterdragt, men har lysskællet ryg, lysere end hos Sortstrubet Lom.
I flugt tung og skarvlignende med tyk mave og store, bagudhængende fødder. Vingeslagene er mere elastiske med tydeligt ”svirp” i hånden og generelt langsommere end Sortstrubet Lom. På ynglepladsen høres vidtlydende, jodlende skrig. I flugten høres et kort ”kvuk”.

Findested på Fanø

Ses langs vestkysten og Næs Søjord.

Hvornår på Fanø

Ses om efteråret i Oktober – November og om foråret i April – Maj.

Naturhistorie

Yngler sandsynligvis første gang i en alder af 2 år. Ynglepladserne er større søer, hvor reden anbringes på bredden eller på en ø. De 2 æg lægges på Island omkring 1. Juni og udruges af begge mager på 24-25 dage. Ungerne, der er flyvefærdige i en alder af 10-11 uger, fodres af forældrene indtil de er 6 uger gamle.
Føden består mest af fisk, men arten fanger også krebsdyr, snegle og orme.
Yngler i Norden kun på Island (ca. 300 par) og med ganske få par på norske Bjørnøya midt ude i Nordatlanten.
I modsætning til de andre lommer mangler den i det nordlige Rusland, hvor den afløses af Hvidnæbbet Lom.

Kulturhistorie

På ynglepladserne i Canada og Alaska anses den nærmest for indbegrebet af de øde skovsøers mystik. Dens parringsskrig er meget benyttet i gyserfilm, når der skal skabes en uhyggelig stemning.

Kordinater