Sabinemågen er en sjælden trækgæst på Fanø.

Kendetegn

Sabinemåge er noget mindre end hættemåge. Eneste måge i Danmark som har kløftet hale. I flugt ses et karakteristisk mønster på oversiden: Adulte har lys blågrå ryg og forvinger, sorte forreste håndsvingfjer og hvide indre håndsvingfjer og armsvingfjer, hvilket til sammen danner en grå, en hvid og en sort trekant på hver sin vinge. De juvenile fugle har gråbrun ryg og forvinger. I sommerdragt har de adulte fugle skiffergråt hætte med sort kant og sort næb. Juvenile fugle har mørkt næb, smalt sort endebånd på halen, og ryggens gråbrune farve strækker sig ned på brystet sider og op over hals og nakke til issen. Ungfugle kan nemt forveksles med rider, men sabinemågen er mindre, flyver mere terneagtigt og oversiden er karakteristisk med sine ensfarvede trekantede blokke af brun, sort og hvid.

Findested på Fanø

Ses hovedsageligt langs vestkysten, men kan også ses sammen med andre måger, når de ligger i læ for kraftigt blæsevejr langs østkysten.

Hvornår på Fanø

Ses om efteråret. Gamle fugle kan ses fra slutningen af august og ungfuglene ses i september/oktober. Ses næsten altid i forbindelse med kraftigt blæsevejr fra vest.

Naturhistorie

Sabinemågen yngler langt med nord i arktis og overvintrer på det åbne hav ud for vest- og sydafrika. Langt de fleste sabinemåger på Fanø er ungfugle.

Video