Hvid vipstjert er en almindelig yngle- og en meget almindelig trækfugl på Fanø.

Kendetegn

White Tailed tail er en slank fugl med en meget lang hale – længere end Yellow Tailed tail – som konstant vippes op og ned. Er meget karakteristisk i sin fjerdragt – med grå ryg, hvid mave og sort hals, hveps og nakke og hvide kinder og nakkesider. Hannen er kendt for en skarp overgang mellem den sorte hals og den grå ryg. Denne overgang er mere diffus hos kvinden. Om vinteren kostume får det let hals og et sort bånd over brystet. Den unge fugl ligner en voksen i vinterdrakt, men er mere uren i farve, med en mere brunlig overflade og ofte uden sort is.
Opkaldet er let at kende, en ivrig “djis-jip” eller “dybt-dyb”. Sangen er ofte lang og kvitrer med hyppige gentagelser af kaldet. Synger fra jorden eller under sangflyvning.
Den britiske race Black-backed White Tail (Motacilla alba yarellii) om sommeren har black-back og over-bump, hun og unge, han er mørkegrå ryg og over-bump. Flankerne er mørk olivengrå. Vinter- og ungfugldragter er svagere i mørke på ryggen. Opdrættes næsten årligt i Danmark med 1-2 par på kyststeder i det nordvestlige og nordlige Jylland – og disse er typisk blandede par.

Findested på Fanø

Kan ses overalt.

Hvornår på Fanø

De første fugle ankommer normalt i marts, sjældent så tidligt som i februar, og de forlader normalt os i løbet af november.

Naturhistorie

White Vipstjert er nu landets fjerde hyppigst registrerede avlsart, der kun er overgået af landets tre mest rigelige arter: Solsvart, Bogfinke og Sanglærke.
Uden for yngletiden er det meget socialt i forbindelse med overnatning. Tusinder kan samles i et fælles indkvarteringsområde, som oftest er fyrreskove eller bestemte træer. Derudover kommer fugle flyvende om aftenen fra en radius på mange kilometer.
White Tails er en af vores mest “synlige” små fugle. Det pile på vejen foran os ivrigt at fange insekter – slentre i det finurlige, nikkende gang omkring græsplænen eller gårdspladsen og derefter pludselig rejser til et insekt og vipper derefter halen skarpt. Den sætter sig på hustagene og venter på en klar kurs, så den kan nå redet – løber rundt på kanten af stranden – ses i markerne – omgår den karakteristiske flyvning af store buer, mens den regelmæssigt bruger sine karakteristiske flyopkald .

Kulturhistorie

Halen går op og ned, hurtigt og konstant, det er som en balancestang, der bruges til at finde balancen med. Med pæne balletmesterskridt og yndefulde bevægelser kredser den om kvinden, spredes skiftevis hale og vinger og ryster konstant sine vinger på en særligt dirrende måde (E. Wesenberg-Lund).

Video

Kordinater