Skægmejsen er en relativt almindelig ynglestandfugl på Fanø.

Kendetegn

Skægmejsen er umiskendelig. Den har gulbrun overside, lang afrundet gulbrun hale, lyst rødligt grå underside og spraglede vinger. Hannen har smukt dueblå hoved med sort tøjle som fortsætter nedad som en lang, bred skægstribe, gult næb og sorte underhaledækfjer. Hunnen mangler hannens sorte skægstribe og underhaledækfjer.

Findested på Fanø

Skægmejsen findes udelukkende i rørskov. På Fanø er det især i Skifterne mellem 1. og 2. klitrække og sydøst for Sønderho.

Hvornår på Fanø

Skægmejsen kan ses hele året rundt. Om efteråret besøges Fanø af strejfgæster fra Skandinavien.

Naturhistorie

Skærmejsen er yderst social. Den holder sammen i familieflokke som er meget vokale. Kaldet er et karakteristisk metallisk “tjing”.
Hvis man fanger en skægmejse i forbindelse med ringmærkning kommer resten af flokken hurtigt den fangne fugl til undsætning, hvorved man typisk vil kunne fange hele flokken.
En hård vinter tager livet af mange skægmejser, men de er heldigvis meget reproduktive og kan nemt får 3 kuld i løbet af sommeren.

Kulturhistorie

Når man ser et nærbillede af en skægmejse eller ser den i hånden, betages man altid af dens delikate farver og undres over, hvorledes en fugl med sådanne farver har fundet vej til den danske natur. Den er da også den eneste repræsentant for sin familie (Timialier) i Europa, som er udbredt i Afrika og Asien.

Kordinater