Vendehals er en fåtallig trækfugl på Fanø.

Kendetegn

Drejning af halsen er en karakteristisk fugl med langstrakt krop og smukt marmoreret, nat-skorpen farvetegning, let kedelige bevægelser og diskret opførsel. Det er på størrelse med et sangkor, men er klart slankere. Har ikke den anden hals stive hale – det eneste, det har til fælles med dem, er de korte ben. Nebbet er kort og spids med en bred base og bruges til at mejle i stedet for at hugge – fuglen behandler bark med bløde hak, men bruger ikke tromlen i det territoriale forsvar. Dragten er gråbrun med en lettere mave. Har et tæt camouflagemønster, er klart mørk bagside og rav hals. Nærbillede ses lysstripe og grå vandig is. Vingerne er brune med fine, sorte og hvidlige tegninger og med mørke krydsstrebede fjer. Halen er grå med mørke tværbånd (inderst bredere end yderste).
Unge fugle ligner de gamle, men kan kendes på grå iris, hvor de gamle fugle har nødbrun iris.

Findested på Fanø

På farten kan det ses overalt i vegetationsområder. Det findes også på tørre, sandede biotoper i parklignende skove, hedeplantager og på overdrivelser. Arten avler stort set kun i Jylland og i det nordøstlige Sjælland. I andre dele af landet er det enten en meget sjælden eller uregelmæssig ynglefugl.

Hvornår på Fanø

Om foråret ses det i slutningen af april / begyndelsen af maj. Om efteråret ses det hovedsageligt i august indtil september.

Naturhistorie

Første avl 1 år gammel og danner par i en enkelt sæson. Det klekker ud i gamle hakkespetter eller i redenbokse. De 7-10 æg lægges fra slutningen af maj / begyndelsen af juni og klækkes af begge maver i 12-14 dage. Børnene er klar til at flyve 18-22 dage gamle og selvstændige erhvervsdrivende 7-14 dage senere.
Lev hovedsageligt fra myrer i alle udviklingsstadier, der rumligt samles op fra jorden af den lange, klistrede tunge.

Kulturhistorie

Tungen er forsynet med et … skarpt liderligt spids, hvor folk tror, at den kan stikke ud som en slange, og er derfor bange for den (Folk og Fauna).

Kordinater