Dompap er en almindelig træk- og vintergæst på Fanø.
Dompap, han. Foto Søren Vinding.
Dompap fra Mindelunden i Sønderho. Foto Kim Fischer
Dompap fra Mindelunden i Sønderho. Foto Kim Fischer.
Dompap, han. Foto Søren Vinding.
Dompap, han. Foto Per Alnor Kjær.
Kendetegn
En kraftig finke med et buttet udseende. Har sort kalot på hovedet og kraftigt sort næb. Ryggen er grå og vingerne sorte med brede hvide vingebånd. Både over- og undergump er hvid, hvilket kan ses på lang afstand. Hannen har rødt bryst, mens hunnens bryst er brunt. Har et tydeligt, nærmest hult og vemodigt kald. De juvenile fugle ligner hunnen, men er mere brunlige og mangler sort kalot.
Findested på Fanø
Kan ses overalt, hvor der er træer og buske.
Hvornår på Fanø
Kan ses året rundt, trækfugle er mest almindelig i oktober.
Naturhistorie
Der forekommer to underarter på Fanø. Den skandinaviske race, Stor Dompap (Pyrrhula pyrrhula pyrrhula), der er større og lidt anderledes i farverne end den europæiske race, der kaldes Lille Dompap (Pyrrhula pyrrhula europaea). Forskellene er dog næsten umulige at skelne i felten.
Stor dompap er træk- og vintergæst, mens lille dompap er ynglefugl i Danmark.
Kulturhistorie
Navnet Dompap er afledt af det tyske dompfaff som betyder “domherre” og henviser til den katolske domprovsts kalot og røde kappe.
I gamle dage stavede man navnet med “u” og derfor brugte man navnet som et skældsord: “Dum som en dumpap”
“På baggrund af den hvide sne falder deres blodrøde bryst og skarpt afsatte sorte hætte stærkt i øjnene, men farverne er så fint afstemte, at de danner et harmonisk lille billede. De stærke farvekontraster og fuglenes alligevel så nænsomt tegnede fjerdragt får mig til at mindes japanske illustratorers raffinerede opfattelse af naturen” (Finn Salomonsen).