Kendetegn

Sort Hedelibel er en meget lille ægte guldsmed med en kropslængde på 28 -43 mm og et vingefang: 43 – 52 mm.
Forkroppen og bagkrop er brune til lysebrun ved hunner og unge hanner. Hos udfarvede hanner er kroppen sort. Benene er sorte.
Den har et karakteristisk sort felt med tre gule pletter midt på siden af forkroppen.

Findested på Fanø

Larven lever i nærringsfattige og sure vandhuller og moser med spagnum.

Hvornår på Fanø

Sort hedelibel ses flyve fra midt juli til slut oktober.

Naturhistorie

Parringen sker nær vandhullet. Hunnen kaster æggene på lavt vand mellem sumpplanter og tørvemos eller i mudderet i udtørrede søer.
Som andre libeller har Alm Hedelibel en et-årig livscyklus:
Æggene klækkes følgende forår. Larven lever på bunden af søen, hvor den fanger krebsdyr, haletudser og mindre larver. I juli kravler larven op af vandet og sætter sig på et blad eller en stilk. Her krænger den huden af og begynder de første flyveøvelser.
Som voksen fanger den andre insekter under flyvningen med forbenene. Derfor mest synlig i varmt og solrigt vejr, når byttedyrene er i luften.

Guldsmedes parring.
Guldsmedes parring.
Når en han har fundet en villig hun, bøjer han sin bagkrop hen til hunnens hoved. Med en lille ”tang” på bagkroppen, tager han et fast greb bag hunnens hals. Hunnen bøjer sin bagkrop hen til hannen bryst og griber fat nær hannens sædgemme. Nu er de to forenet i et næsten hjerteformet hjul. De kan både flyve rundt og hvile sig i denne position, som de holder indtil hunnen har modtaget sæd fra hannen, så æggene kan blive befrugtet. Hjulet kaldes i folkemunde for et heksehjul.

Efter selve parringen fortsætter Sort hedelibel med at flyve tæt sammen, mens hunnen kaster æggene fra sig i vandkanten mellem vandplanter eller i vandoverfladen på lavt vand.

Kulturhistorie

Guldsmede og libeller kaldes i folkemunde for “Fandens ridehest”

Siden er udarbejdet af: Søren Vinding oktober 2021.