Kendetegn

Admiralen let kendeligt med sine orangerøde og hvide bånd på sort baggrund.
Der kan være variation i den orangerøde farve. De sorte pletter i bagvingens røde bånd kan mangle.
Vingeundersiden er et kompliceret mønster af mange farver og øjenpletter.
Vingefang på 52-62 mm.
Larven er sort med gule pletter og en lys stribe på siden.

Findested på Fanø

Findes overalt på Fanø men gerne i haver.
Larven lever på stor nælde (brændenælde).

Hvornår på Fanø

Ankommer fra Sydeuropa i maj-juni.
Sensommer generation i august.
Kan ikke overvintre og må dø eller trække sydpå igen.

Naturhistorie

Admiralen er en træk-sommerfugl, som hvert år kommer til Danmark fra Sydeuropa. Her lægger den æg, som udvikler sig til larve og udvokset sommerfugl i august. Derefter flyver den tilbage eller dør.
Klimaændringerne betyder dog, at admiralen nu har en chance for at klare sig gennem vinteren. I 2006 blev der fundet admiral sommerfugle juleaften.
Admiralen kan flyve meget langt. Den er truffet på Island og endog Grønland. Den lille sommerfugl kan altså trække imponerende lang over havet. Det er værd at tænke over, når man ser den i haven.

Admiralens larver lever på fortrinsvis Stor nælde. Den voksne sommerfugl lever af nektar, men er også glad for saften fra gæret frugt.

Kulturhistorie

Navnet på den iøjnefaldende sommerfugl stammer oprindeligt fra det gamle svenske navn Ammiralis, der er afledt af det latinske ammirabilis, der betyder “den beundringsværdige” og som intet har med admiraler at gøre.

Man kan lokke admiraler og andre sommerfugle til med rødvin og sukker.
Kom en billig rødvin i en gryde sammen med sukker. Opvarm rødvinen så sukkeret opløses. Tag nogle snore (Ikke nylon snor) eller stof-strimler af naturmateriale (suger bedst) og læg det i blød i rødvinslagen et stykke tid. Hæng derefter snor eller stofstrimler op i haven, hvor der er sol og læ. Er der admiraler i haven vil de blive tiltrukket af lokkemaden.