Haren er et almindelig pattedyr på Fanø.

Kendetegn

En fuldvoksen hare er 60-70 cm lang og vejer 3-6 kg. Den har meget lange ører og lange kraftige bagben. Pelsen er gråbrun på ryg og sider og hvidlig på bugen. Den har relativt store, gule øjne. De mørke ørespidser og mørk overside af halen er artskarakteristiske.
Haren kan forveksles med vildkaninen. Kaniner er dog betydeligt mindre og de har dog noget kortere ører og kortere bagben og mangler de mørke områder på hale og ører.

Findested på Fanø

Primært i det åbne land, hvor den kan se og høre fjender på god afstand, men kan også træffes i og nær skove.

Hvornår på Fanø

Ses året rundt.

Naturhistorie

Med en topfart på omkring 80 km/t er haren et af danmarks hurtigste pattedyr.
Parringen foregår fra januar til august. Drægtighedsperioden er ca. 42 dage. Den kan få 3-4 kuld om året med 2-4 unger i hver. Hunnen kan være drægtig med to hold unger på en gang.
Haren bliver kønsmod omkring 6 mdr. gamle.
Den lever af et bredt udvalg af græs og urter om sommeren. Om vinteren spiser den også bær og bark, hvorved harer kan gøre betydelig skade på især unge træer.

Kulturhistorie

Haren er med 20 arter udbredt over det meste af Jorden. Ud over Europa lever den i Asien, Afrika, Nord- og Sydamerika og Australien.

Video

Links

Video om harens parring.
Se om vildkaninen for at sammenligne.