Rådyr er en almindelig hjorteart på Fanø.

Kendetegn

Hjorten er Danmarks mindste hjorteart. Længden er 100-140 cm, højden 60-90 cm og vægten 20-40 kg. Den har meget kort hale og relativt stor snude og store øjne.
Sommerfrakken er mørkerød i geden, mens den rå er lys rødlig begge med en let gullig haleparti. Sommerpels bæres fra april / maj til september / oktober.
Vinterfrakken er gråbrun, noget tykkere og med hvid haleparti.
Lammene er rødbrune, brunlige eller sandfarvede med hvidlige pletter på ryggen og siderne.
I årets varme og i tilfælde af fare udsender hjorte skarpe lyde, der minder om hunde, der hyler, og 1-2 små bjeffende i hurtig rækkefølge.
I princippet kan både hjorte (Cervus elaphus), Sika hjorte (Cervus nippon) og hjorte (Cervus dama) forveksles med rådyr, men hjorte er klart mindre end de andre tre hjorte arter og har en meget lille hale og noget mindre gevir. Hjortens bagben er længere end forbenene, så bagsiden af ​​profilen kiler ned mod hovedet. Voksne rådyr har ikke lyse prikker, som det ses med Sika og hjort, og hjortens hale, spejlet, er markant mere udtalt end hjorte.
Hjorten er meget større end hjorten – den er næsten på størrelse med en lille ko.

Findested på Fanø

Kan ses overalt på Fanø – også i byernes haver.

Hvornår på Fanø

Vi ses hele året rundt.

Naturhistorie

Hjorte er i varme i juli / august, de er gravide i 7 måneder og får 1-2 lam, der varer i op til tre måneder. Efter 9-12 måneder klarer lammene sig selv.
Hjort bliver op til 15 år gammel. Essayet vokser fra november til marts / april, hvorefter gede maven fejer væk den døde hud. Essayet forventes i slutningen af ​​september / begyndelsen af ​​oktober.
Formen af ​​gederne er opkaldt efter antallet af punkter. 1 spids = spidsbuk, 2 = gaffelbuk og 3 = seks ender. Ældre bukke kan få reducerede layouts og kaldes return bucks.
I modsætning til vores andre husdyr er hjorte ikke besætningsdyr. Om vinteren ses de imidlertid i små flokke i markerne. Hjort lever primært på knopper, blade, græs og lav. Kan forårsage en vis skade på beplantningerne ved at skyde af top- og sideskud på mindre træer.
Hjortens levesteder er åbne skove, skovkanter og krat, men også villaer.
Hjorten er udbredt i hele Europa, men få i Middelhavet. Mod Asien udbredt til Ural, hvor den gradvist erstattes af den sibiriske art.

Kulturhistorie

Hjortene har været i stærk fremgang de sidste 30 år i Danmark, Norge og Sverige. Cirka 110.000 hjorte er skudt i Danmark om året.

Video