Agerchampignon. Foto Torben Christensen
Agerchampignon. Foto Torben Christensen
Som vi ser den hos købmanden stadig med et slør, som dækker lamellerne
Agerchampignon. Foto Torben Christensen
Lamelsvøbet sidder nu som en ring omkring stokken
Agerchampignon. Foto Torben Christensen
Bemærk lamellernes farve. Som unge er de laksefarvet. Senere bliver de brune.
Kendetegn
Hat::6-15 cm bred, hvid eller som ældre svagt gullig , tør. Gulnende ved berøring. Lamellerne er tætte og frie i vedhæftningen, først rosa, herefter brune og sidst sortbrune. Stokken samme mål som hatten 6-15 cm. og 1-2,4 cm. tyk. På stokken en hudagtig ring med et tandhjulsagtigt mønster. Duft og smag som marcipan eller nærmere marcipanessens. Der er flere champignonarter inden for Agerchampignon-gruppen.
Findested på Fanø
Fundet på Rindbys enge og marker. Nordbys græsarealer og hestegange. Sikkert også i Sønderho.
Hvornår på Fanø
Juni-november.
Kulturhistorie
Den smager – rå som tilberedt – ganske vidunderligt og er én af vores allerbedste spisesvampe.
Desværre kan den indeholde kadmium. Der forligger ikke endelig dokumentation på, om det er farligt for os og om tungmetallet bliver i organismen.
Lige som andre guldnende champignoner kan den desuden indeholde det formodet kræftfremkaldende stof metylhydrazin. Derfor frarådes det at indtage svampen i for store mængder.