Kendetegn

Hat: 5-20 cm, rundet vifteformet evt. med bølget og indrullet rand, dueblå som ung herefter mere grå og brunlig.
Lameller: Hvide til grå, stærkt nedløbende ad stokken
Kød: Ret fast til sejt, dog mindre sejt ved tilberedning.
Stok: Randstillet, kort og forholdsvis kraftig. Hvidlig til cremefarvet.
Smag og lugt: Mild og et strejf af lakridsrod.

Findested på Fanø

I knipper/grupper på hendøende løvtræer.
Ret almindelig i Danmark, oftest på bøg. Kan dog også ses på nåletræer i fugtige områder. Der er ikke mange fund registreret fra Fanø´s skove som jo hovedsageligt er gran- og fyrreplantager. Den opmærksomme læser vil måske bemærke, at nogle af billederne her på siden er fra et markområde. Det overraskede også undertegnede men forklaringen er, at østershatten havde ”sat” sig på noget underjordisk ved (gammel stub eller gren).

Hvornår på Fanø

Fra ca. september og indtil frosten sætter ind for alvor. Den kan godt overleve en mild vinter (-2-8 grader).

Naturhistorie

Almindelig Østershat kan muligvis forveksles med Korkagtig Østershat, som er meget sej og Sildig Epaulethat, (som just har fået navnet ændret til Gummihat). Begge er mere eller mindre værdiløse som spisesvampe.

Kulturhistorie

Almindelig østershat ligner faktisk østers, -sådan set lidt fra oven. Især når de sidder taglagte og gråblå over hinanden.
Den er en populær og velsmagende spisesvamp. Da den samtidig er rimelig nem at dyrke kommercielt (på halmballer eller lign.), er den ofte at finde på supermarkedernes hylder. Disse kan dog ikke konkurrere mod de vilde østershatte, når vi taler om smag og kulinarisk nydelse.

Opskrift på svampesuppe med østershat 4 personer:
-2-3 håndfulde unge østershatte snittes og koges 30 min. sammen med:
-I liter vand
-2 stk. kyllingelår
-Selleri/blegselleri eller løvstikke efter behov
-2 løg. -Salt og peber
Suppen sies, ca 2/3 af svampene lægges tilbage i suppen, der blendes og jævnes med lidt fløde. Resten af svampeskiverne steges i lidt smør på en pande – ca 20 min – indtil de er knasende sprøde. Suppen tilføres snittede forårsløg og de sprøde og varme svampeskiver lægges øverst.

Siden er udarbejdet af: Torben Breckling.