Elledansk Bruskhat. Foto Torben Christensen.
Elledansk Bruskhat. Foto Torben Christensen.
Elledansk Bruskhat. Foto Torben Christensen.
Elledansk Bruskhat. Foto Torben Christensen.
Elledans Bruskha i fiskeruller. Foto og opskrift Torben Breckling Christensen.
Denne forheksede spisesvamp er ganske fantastisk som fyld i fiskefiletér sammen med krabbekød, reven gulerod, fløde og frisk oregano.
Elledans Bruskhat i græsplæne. Foto Søren Vinding.
Kendetegn
Hat: 1-5 cm bred, hvælvet til flad med svag pukkel, læderfarvet, gulbrun. I tørt vejr blegere, I fugtigt vejr lettere gennemsigtig med stribet rand.
Lameller: Smalt tilvoksede, tykke, fjerne og skær af hattens farve.
Lugt: Hen imod nelliker, læder, bittermandel/blåsyre. Nogle mener sågar også spermatisk.
Findested på Fanø
Meget almindelig i græsplæner, haver, parker og skovlysninger, også på overdrev og klitter. Danner hekseringe.
Hvornår på Fanø
Juni-november.
Kulturhistorie
Sagnet fortæller, at navnet Elledans Bruskhat kommer af elverpigernes muntre kredsdanse. Efter dansen voksede bruskhatte op i en kreds (heksering) på plænen. Græsset i ringen er mere eller mindre vissent og tørt (nedtrådt?). Prøv selv at tjekke.
Elledans-bruskhat er en god spisesvamp, der især i tørret stand har en let krydret smag. Skær stokken fra, de er seje og egne sig bedst til tørring.
Svampen må ikke spises rå da den indeholder blåsyre, som dog fordamper ved opvarmning!
Siden er udarbejdet af: Torben Breckling.