Stor Kæmpeparasolhat fra Fanøs Klitter. Foto Søren Vinding
Ung Stor Kæmpeparasolhat fra Fanøs Klitter. Foto Torben Garmer
Stor Kæmpeparasolhat fra Fanøs Klitter. Foto Torben Garmer
Stor Parasolhat – selv en fugleekspert kan blive imponeret. Foto Søren Vinding
Stor Kæmpeparasolhat fra Fanøs Klitter. Foto Torben Breckling Christensen
Stor Kæmpeparasolhat fra Fanøs Klitter. Foto Torben Breckling Christensen
Stor Kæmpeparasolhat fra Fanøs Klitter. Foto Torben Breckling Christensen
Stor Kæmpeparasolhat fra Fanøs Klitter. Foto Torben Breckling Christensen.
Bemærk det gamle og unge svamp. Læs om dem i teksten.
Stor Kæmpe-Parasolhat, når den er tilberedt af artiklens forfatter. Foto Torben Breckling Christensen.
Kendetegn
Hat 10-25 cm. bred, først klokkeformet (ligner store trommestikker), siden affladet med mørk pukkel, lys læderbrun med mørkebrune skæl.
Lameller: Hvidlige, frie, tætte.
Stok: 15-35 cm, lys med brune skælbælter og udvidet ved basis. Øverst sidder en bevægelig ring.
Kød: Hvidt, sprødt og fast som ung.
Duft og smag: mild.
Stor kæmpe-parasolhat kendes især på størrelsen, voksestedet samt ringen på stokken, der kan bevæges op og ned..
Findested på Fanø
Skovbryn, græs i lysninger men er på Fanø mest hyppig i klitter og på overdrev.
Hvornår på Fanø
Juli – september.
Kulturhistorie
Forfatteren af denne side er i besiddelse af en gammel opskrift: Soja af Parasolpaddehat. Den er fra 1763 og ret kompliceret. Interesserede er velkomne til at rette henvendelse til FanøNatur.
De unge hatte er virkelig delikate og med en mild smag. De store skæres i mindre stykker og steges på almindelig vis. Prøv at pensle de store hatte på lamelsiden med olie, drys med salt, peber og dine favoritkrydderier og steg dem gyldne 15-20 min. i en ovn ved 200 grader. Læk f.eks. en god pastaret ovenpå og servere sammen med en god salat.
Prøv også at stege hatten hel på en stor stegepande 5. min. på begge sider. Læg den på en stor varm tallerken eller et fad og dyng hurtigt hatten til med frisklavet Chili Con Carne, evt. yderlige svampe, dine favorit krydderurter m.v. samt et drys reven ost.
Stokken er sej og benyttes ikke.
Kordinater
Siden er udarbejdet af: Torbenn Breckling