Velsmagende Mælkehat. Foto Torben Breckling.
Velsmagende Mælkehat. Foto Torben Breckling Christensen.
Velsmagende mælkehat. Foto Torben Breckling.
Velsmagende Mælkehat. Foto Torben Breckling Christensen.
Når det går vildt for sig, skal man vel sige. Svampen er god til at tøre.
Velsmagende Mælkehat. Foto Torben Breckling Christensen.
bemærk gruberne på stokken.
Velsmagende mælkehat. Foto Søren Vinding.
Velsmagende mælkehat. Foto Søren Vinding.
Velsmagende mælkehat. Foto Søren Vinding.
Velsmagende mælkehat. Foto Søren Vinding.
Brecklings japanske suppe med Velsmagende Mælkehat. Foto Torben Breckling.
Kendetegn
Hat 5-16 cm., stok, grubet 3-8 cm., mælkesaft orange-rød som kan ses i urinen efter indtagelse. (ufarligt).
Den gror under fyr og kan forveksles med Gran-Mælkehat som kun gror under gran. Gran-Mælkehat anløber hurtigt irgrønt og mangler gruber på stokken. Gran-Mælkehat har samme farve mælkesaft og er også spiselig men noget mindre velsmagende end ovennævnte.
Findested på Fanø
Fanø Klitplantage.
Talrig og typisk for Fanø.
Hvornår på Fanø
September til november
Kulturhistorie
Spiselig og god. Bemærk det latinske navn.
Brecklings Velsmagende Mælkehat-Gullaschsuppe .
500 gram Velsmagende Mælkehat
½ glas Syltet Rød Peberfrugt eller Paprika i strimler
4-5 tomater, grofthakket (evt. fra dåse).
1-2 grofthakkede løg.
1 grofthakkede hvidløg
1 gulerod i skiver
1 persillerod i skiver (anbefales men kan undlades)
2 små kartofler i tern
2-3 laurbærblade
1 dusk løvstikke (eller 2-3 stængler bladselleri eller 2 skiver knoldselleri)
1 chili eller 1 spsk. ”Sambal Oelek”-Chili Paste efter behov (ikke for tamt)
1 l. vand
1 bouillonterning (kan undlades)
1 slat rødvin (kan undlades)
1 spsk hvedemel
1 tsk salt, ca.
¼ Piskefløde (anbefales men kan undlades)
Velsmagende Mælkehat er fantastisk som suppe fordi den bevarer den faste konsistens under hele tilberedningen. Den skæres i skiver og derefter i tern. Steges i olie i en god stegegryde eller høj pande indtil de er pænt gyldne.
Tilsæt løg og hvidløg og når de er klare, drysses melet over og det hele vendes godt.
1 liter kogende vand hældes over mens du vender svampeblandingen.
Tilsæt resten af ingredienserne men gem fløden. Lad suppen simre ca. 30 min. under låg.
Fisk løvstikke eller selleri op af suppen. Gør med den, hvad du vil.
Juster evt. med mere vand, salt, peber…
Opkog. Tilsæt fløde.
Simrer yderlig 10 min.
5 min. hviletid uden låg.
Serveres i skåle med en klat creme fraiche og en lille dusk persille (eller hvad du har).
Groft brød og en god porter er godt tilbehør.
Glæd dig.
Kordinater
Siden er udarbejdet af: Torben Breckling