Kendetegn

Hat:5-20 cm bred, sjældent op til 25 cm, læderbrun til rødbrun, halvkugleformet (som en overkrydder), glat til fedtet/klæbrig. Rør: Først hvide, så gullige og til sidst olivengrønne. Stok: lys til gulbrun, hvid forneden og udvidet ved basis. Kød: Sprødt og fast som ung, hvidt og ikke blånende ved gennemskæring. Duft og smag mild og nøddeagtig.

Spiselig Rørhat kan kendes på det fine hvide netmønster der ses øverst på stokken. Kan forveksles med Sommer Rørhat, der har lidt lysere hat og findes under løvtræer. Den er også en glimrende spisesvamp. Pas på den giftige Satans Rørhat, der har røde rør og et rødligt netmønster. Galderørhatten lugter og smager for fælt til, at man skulle få lyst til at spise den. De 2 sidstnævnte er – undertegnede bekendt – ikke fundet på Fanø.

Findested på Fanø

Under både løv- og nåletræer, gerne langs stier

Hvornår på Fanø

Juli-oktober

Kulturhistorie

Spiselig Rørhat er en fremragende spisesvamp som kunne være årsag nok til at blive svampejæger. Den er bedre kendt som “Karl Johan”. Navnet stammer fra den svenske konge Karl XIV Johan (1763-1844), som angiveligt holdt så meget af svampen, at han bad sine hofgartnere om at plante den i slottets have. Det lykkedes selvsagt ikke. Den kræver sine egne vækstbetingelser.

Anekdote: Sidste efterår vendte 2 drenge hjem fra Fanø Klitplantage med hver sin kurv fyldt med svampe. De mødte et ægtepar der spurgte om de ikke var bange for at spise dem. De kunne jo være giftige. Drengene svarede frejdigt, at de skam ikke ville spise svampene. ”Vi sælger dem kun” !

Kordinater

Siden er udarbejdet af: Torben Breckling.