Sværtende skørhat er almindelig på Fanø.
Sværtende Skørhat. Foto Torben Breckling Christensen
Sværtende Skørhat. Foto Torben Breckling Christensen
Sværtende Skørhat. Foto Torben Breckling Christensen.
Her kan man se de
Sværtende Skørhat. Foto Torben Breckling Christensen
Sværtende skørhat. Foto Torben Christensen.
Fotoet viser skørhattens forskellige udviklingstrin: Ung, moden, gammel og mumieagtigt tilsværtet.
Sværtende skørhat, som man finder den i Fanøs skove. Foto Torben Breckling.
Sværtende skørhats lameller er cremefarvede til laksefarvede, efterhånden mørke, tykke og fjerne. Foto Torben breckling.
Sværtende skørhats lameller er cremefarvede til laksefarvede, efterhånden mørke, tykke og fjerne. Foto Torben Christensen.
En flok sværtende skørhar fra Fanøs plantager. Foto Torben Breckling.
Karrysuppe med sværtende skørhat. Foto Torben Breckling.
Kendetegn
Hat: 4-20 cm bred, hvælvet til affladet og med nedtrykt midte, grå til brun og sort (næsten som forkullede lig jvf. billede 3 her på siden).
Lameller: cremefarvede til laksefarvede, efterhånden mørke, tykke og fjerne.
Stok: 3-8 cm. Cylindrisk til kølleformet, glat, hvid med små sorte skæl.
Kød: fast, hvidt, laksefarvet ved gennemskæring, siden brun/sort.
Lugt: Svag.
Smag: (som rå): Mild
Findested på Fanø
Løv- og nåleskov. Står oftest i store flokke.
Hvornår på Fanø
August- oktober
Kulturhistorie
Dette er en af vore største, meget fastkødede (næsten sprøde) skørhatte.
Sværtende skørhat hører til en gruppe på 5-7 skørhatte, der adskiller sig fra resten, ved at hatten ikke har pastelfarver.
De fleste steder står den beskrevet som spiselig men ikke god, nærmest uspiselig. Denne læsning var en selvfølgelig udfordring for undertegnede, så den blev plukket ung og frisk, tilberedt (kun stegt i smør, krydret med salt og peber) og spist.
Vurdering: Bestemt ikke dårlig, ganske mild og god men lidt fine krydderurter vil nok højne oplevelsen.
Og i suppe med noget mere held.
Sværtesuppe
3-4 friske svampe skæres i skiver og koges i l liter bouillon med 4-5 tsk karry (eft. behov), 2 hakkede løg, 2 fed hvidløg, 2 hakkede tomater, 1 håndfuld pasta.
Efter ca. 15 min jævnes suppen med lidt fløde – Voilá!
Kordinater
Siden er udarbejdet af: Torben Breckling.