Har du set en humledronning?

I denne tid kan man se store humlebier flyve langsomt og søgende lavt hen over jorden – af og til kravler de rundt på jorden. Det er humledronninger, som leder efter et musebo. Finder de et hul kravler de derned for at se om det her er muligt at etablere et nyt humlebo. Dufter det godt af mus, så slår hun til.
Finder dronningen ikke et musehul, må hun nøjes med noget andet. En fuglekasse, et hul i en mur eller – som på fotoet her på siden – i en isolering under et gulv.

Dronningen er eneste overlevende fra sidste års humlebikoloni. Hun har opholdt sig i et hul i jorden vinteren over. Som den første forårsaktivitet begynder hun at lede efter blomster, hvor hun kan spise pollen. Hun skal bruge pollenprotein for at udvikle sine æggestokke. Først når de er udviklede, kan hun producere æg og grundlægge en ny humlebi koloni. Dronningen blev befrugtet sidste sensommer. Sæden har hun gemt i et sædgemme. Det bruger hun nu til at befrugte æggene.

Er man interesseret i at se nærmere på humlebien, kan den søgende humlebi nemt fanges ved at sætte et syltetøjs glas hen over den. Brug lidt tid på at kigge humlebien dybt i øjnene og slip den så ud igen, hvor du fangede den. Man skal huske, at humlebier trods deres sorte og gule farver ikke er aggressive.

OBS. Klik på foto for at se dem i stort.

Tekst og foto: Søren Vinding.