Mødet med den lokale natur

Et af de allerbedste mødesteder på Fanø er øens natur. Måske det naturligste mødested på Fanø, fordi en meget stor del af øen er naturområder. Stranden med dens fantastiske udsigt og mange dyr og planter er det største mødested. De fleste kommer for at bade, men prøv at tænke det som et mødested. Dragefolket gør det – holder Kite-meeting på stranden.

I et sommerhus kan naturmødet også blive totalt. De lokale beboere, kaniner, rådyr, fasaner, stære, klitoldenborre osv, kommer lynhurtigt i centrum. Forleden mødte jeg to af de lokale under et sommerhusophold: Tårnfalken og Råbukken.
Tårnfalken blev opdaget på naboens sommerhus. Den overnattede på en lampe under husets udhæng. Vi fik rigtig kontakt med tårnfalken næste morgen. Den hang stille i luften på svirrende vinger. Den jagede mus – musede som man siger – med den egenartede tårnfalke teknik. Det var ikke nemt. Den måtte styrtdykke mange gang, men når den fik fangst, så blev musen indtaget på nabosommerhusets tagryg.

Råbukken fik vi frem af sit skjul, ved at efterligne et rålams kalden. Man gør det ved at folde sine hænder og sætte et græsstrå mellem tommelfingrene. Puster man i græsstrået, så vil de lokale rådyr kigge frem. Den lokale pladsbuk kommer først, men naboerne skulle også lige finde ud af, hvad der foregik. Når vi gjorde det bedst, så vi tre råbukke.

Så tag roligt til Fanø og brug øens naturligste mødested, Naturen, men pas på den. Du kan få hjælp til at opleve naturen gennem FanøNatur.
Tekst og foto: Søren Vinding.