Svartbag - verdens største måge

Der har været talt helt op til 50 000 havmåger på Fanøs strand – en stor skrigende flok med baskende vinger. De kommer her, fordi der er mad. Når der er mad, så slås måger. Det giver skrig, skrål og baskende vinger. Sådanne fugleflokke tog man varsler af – især søfolk. I dag bruger vi ikke varsler så meget. Det skulle da lige være ravsamlerne. Hvor der er mågesjov, kan der være rav.

Men prøv at stoppe op for at se ordentlig på mågerne. Du kunne f.eks. vælge at kigge efter dem med sort ryg. I den kommende vinter ville du så kun få øje på Sort havmaage eller Gaasemaage. Svartbag kaldes den i dag. Det er godt nok en ordentlig krabat. Verdens største måge på godt og vel 2 kg render rundt på Fanøs strand. Den er hvid med sorte vinger, stort gult næb med rød prik og kødfarvede ben. Faktisk en meget flot måge.

Tag dig tid og fokuser. På den måde lærer du svartbag, ja hele naturen, at kende. På FanøNaturs webside www.fanønatur.dk kan du se, hvad andre har fået ud af denne metode også med svartbag.

Her kan man se den ellers flotte måge som en kæmpestor forslugen måge, der altid er oppe og slås om maden. Den snupper nemt en stor skrubbe i én mundfuld. Ældre svartbag går ikke af vejen for at hugge maden fra unge fugle. Mindre levende fugle bliver slugt i én mundfuld. Og nogle gange bliver svartbagen snydt gevaldigt af strandens krager.
Der er oplevelser selv i mågeskrig.
Klik på billederne herunder for at se, hvad andre har oplevet ved at fokusere på verdens største måge.

Tekst og foto: Søren Vinding.