Ulveliv

Det er ikke hver dag, man møder en ulv på Fanø, men lige nu er der 15 -20 stykker i centerområdet ved Fanø Vesterhavsbad. På en græsplæne har en flok Biulve etableret en koloni. Der blev jeg – med kamera og pen – inviteret på kaffe af Jan Radoor og kone. Et spændende biulveliv blev mit.

Biulven er en jordhveps. Den bygger sin rede ved at grave en op til 1 m lang gang med sidegange. Det et stort arbejde for en lille hveps. Sand og småsten sprøjter bagud, når man sidder ved kolonien med sin kaffe.

Sidegangene forberedes til biulvens yngel ved at lægge tre til fire lammede honningbier i alle sidegangene. De bliver fanget på – ja man kan godt sige biulvens ulvetogter ude i naturen. Honningbierne er mad til de kommende larver. Larverne er habile rovdyr, mens den voksne biulv lever af blomsternektar, som mange insekter gør.

Når honningbien er fanget, lammer biulven den med et stik. Hjemtransporten fra heden til reden foregår hængende under biulven. Et stort arbejde, for biulven er mindre end byttet, men det klares let. Biulven flyver og løfter som en helikopter.

Møder man en biulv, er der ingen grund til bekymring. Den finder sin føde i blomsterne. Går det vildt for sig, kan den finde på at bide hovedet af en honningbi, så den kan få fat i honningmavens nektar. Selv kan biulven blive truet. Mens vi sad og så på ulvene fik vi selskab af en vipstjert. Den havde fundet ud af, at der var mad i kolonien.

Tekst og foto: Søren Vinding.