Et humleeventyr

Herdis Enggaard Poulsen

Man kan få passion for Humle Beer.

Man kan også få passion for Humle Bier.

Det hele begyndte, da jeg sad i haven – og pludselig fik øje på en kæmpestor humlebi, der kravlede hen over græsset. Den var tæt ved 3 cm lang. De næste dage opdagede jeg, at der var rigtig mange store humlebier i vores store Rhododendron busk. Fra mit køkkenvindue kunne jeg se, hvordan de sværmede rundt i busken udenfor. Straks måtte jeg ud og observere. Flere dage talte jeg op til otte store og et hav af små humler på en gang. Her gik jeg og troede, at en humlebi var en humlebi. Men snart fandt jeg ud af, at der findes mellem 20-29 arter af humlebier i DK.

Hvor mange forskellige arter, havde mon tænkt sig at besøge vores Rhododendron? Det blev nogle hektiske uger her i begyndelsen af juni 2020 – med indfangning, fotografering og artsbestemmelse. Indtil videre har jeg med sikkerhed observeret flg.: Mørk Jordhumle, Lys Jordhumle, Stenhumle, Agerhumle, Lille Skovhumle, Hushumle. Og et par uidentificerbare arter- måske Klokkehumle? Også den smukke Bredrandede Humlebisværmer var flere gange forbi.

Men nu er Rhododendron blomstret af. Humlerne er fløjet til himmels.

Men mit hoved summer stadig!

Om jeg har taget skade?  Ikke det fjerneste! Men bliv ikke overrasket, når du sidder på en fortovscafe – og pludselig ser mig stå med hovedet nede i en af blomsterkummerne!

Med venlig hilsen
Herdis Enggaard Poulsen, Fanø, d.15. juni 2020

PS: Rhododendronbusken skulle ellers beskæres nu i efteråret – men det bliver den nok ikke!