Rødtoppet fuglekonge er en fåtallig træk- og en sjælden vintergæst på Fanø.

Kendetegn

Rødhale fuglekonge er blandt de mindste af Danmarks fuglearter. Undersiden er brunhvid, nakkesiderne er gulgrøn, forekommer undertiden meget orange, og bagsiden er klargrøn. Vingerne er sortgrøn med et tydeligt hvidt vingebånd og smalle hvide spidser på tertiæret. Hovedsiderne er tydeligt stribet med en sort øjenstribe og en hvid øjenbrynstrebe. Derudover har både hanner og hunner et gult isbånd indrammet af sorte kanter, også indrammet foran, hvilket ikke ses med kongen af fuglene, men kun med hanen dækker de gule fjer et lysende orange afsnit, som ofte er ses tydeligt, når du flytter isfjedrene, og når det er begejstret.

Findested på Fanø

Set overalt, hvor der er planter, såsom haver, krat, lunde og skove.

Hvornår på Fanø

Set hovedsageligt i marts / april og september / oktober. Nogle vinterfund.

Naturhistorie

Reden er en kompakt kop, der er bygget af mos, lav og spindelvev og fodres med fjer. Reden fastgøres tæt på en overhængende gren med spindelvev, så grenen blokerer for adgang til reden. Bygget af begge køn. Avlssæsonen begynder i slutningen af april, og to kuld lægges normalt. Som regel består hvert kuld af 7-11 æg, der er ruget ud af kvinden i 16-17 dage. Børnene fodres i reden af begge forældre i op til tre uger.
Rødhale fuglekonge foretrækker blandet skov og stoler ikke på nåletræer til at opdrætte. Her i landet avler det ofte i parker og hytteområder, mens det i syd opdrætter i mere tæt skov- og bjergområder.