Blå mosaikguldsmed er almindelig på Fanø.

Kendetegn

En af vore største guldsmede med en kropslængde på godt og vel 7 cm og et vingefang på op til 11 cm.
Den ligner Danmarks andre mosaikguldsmede, men kan altid kendes fra dem ved, at de to bagerste bagkropsled er ensfarvet grøn hos hunnen og ensfarvet blå hos hannen.

Findested på Fanø

Flyver overalt på Fanø.

Hvornår på Fanø

Den ses fra slutningen af juni helt til midt i oktober. Flest ses fra midten af juli til begyndelsen af september.
Man kan også se den flyve om aftenen hen til skumringen.

Naturhistorie

Normalt ser man den flyve hurtigt rund i sit territorium eller jagtområde med en hastighed helt op til 30 km/t. Det kan den blive ved med i lang tid.
Når den hviler, sker det med udbredte vinger.
Hunnen på billede herover havde sit jagtområde i en have på Vestervejen i Nordby

Mens den flyver fanger og spiser den sin føde i en kurv, som dannes af benene. Man kan høre den tygger. Det knaser. Den kan fange store sommerfugle.

Den yngler i små søer – også havedamme. Ægstadiet vare godt og vel et halvt år. Derefter lever den op til 2 år som larve inden den klækkes som en voksen guldsmed.

Guldsmedes parring.
Når en han har fundet en villig hun, bøjer han sin bagkrop hen til hunnens hoved. Med en lille ”tang” på bagkroppen, tager han et fast greb bag hunnens hals. Hunnen bøjer sin bagkrop hen til hannen bryst og griber fat nær hannens sædgemme. Nu er de to forenet i et næsten hjerteformet hjul. De kan både flyve rundt og hvile sig i denne position, som de holder indtil hunnen har modtaget sæd fra hannen, så æggene kan blive befrugtet. Hjulet kaldes i folkemunde for et heksehjul.

Kulturhistorie

Guldsmede kaldes ofte for “Fandens ridehest”

Links

Naturhistorie om Blå Mosaikguldsmed

Kordinater