Grovporet Rørhat. Foto Søren Vinding.
Grovporet Rørhat. Foto Torben Breckling Christensen.
Bemærk de meget grove pore.
Grovporet Rørhat. Foto Torben Breckling Christensen
Grovporet Rørhat. Foto Torben Breckling Christensen
Grovporet Rørhat. Foto Torben Breckling Christensen
Kendetegn
Hat: 2-8 cm bred, gulbrun, tør men klæbrig i fugtigt vejr.
Kød: blegt gulbrunt.
Rør: først gulbrune, senere lys læderbrune, grove og kantede.
Stok: hattens farve, ofte lidt krum.
Smag: mild.
Findested på Fanø
Almindelig på Fanø i de sandede fyrreplantager. Vokser ofte sammen med Rosenrød Slimslør (se under denne – link herunder)
Hvornår på Fanø
August- oktober.
Kulturhistorie
Denne rørhat er, sammen med Broget-Rørhat, Dugget-Rørhat, Lærke-Rørhat m.fl., spiselige men – efter undertegnedes mening – ret intetsigende og er ikke den helt store kulinariske oplevelse. Gør sig bedst som blandingssvamp i krydrede retter (+supper) eller sammen med andre, mere aromatiske svampe.
I østlandene laver man f.eks. en slags Rørhattesylte, hvor de blandede rørhatte koges og hakkes sammen med kogte æg, rå æg, bacon og krydderier. Det hele blandes, formes, koges i vandbad og lægges i pres mellem to træplader. Prøv evt. selv at eksperimentere indtil du rammer din opskrift