Græsrandøje i haven

Danmarks almindeligste sommerfugl – Græsrandøje – ses meget sidst i juli, så det skulle det være muligt at få øje på sommerfuglen på Fanø, især hvis man har planlagt sin have sommerfuglevenlig.

Vil man det, så skal man tænke i foder til den udvoksede sommerfugl og dens larve. Planter og buske med nektar er til den udvoksede sommerfugl. Til Græsrandøje larven skal der være højt og ugødet græs. Den ”normale” kortklippede og velgødet græsplæne er ikke noget for Græsrandøje eller de 14 arter randøjer, man har fundet i Danmark.

Græsrandøjen er en brun sommerfugl med et vingefang op til små 5 cm. Hunnen er størst og ofte med et orange felt i vingens overside. Hannen er mere ensfarvet. Begge har de orange felter i forvingens underside. Og så har de begge mellem et og fem ”øjer i randen”. Det viser sig, at antallet af øjepletter er forbundet til levestedet. Måske er du i stand til at kende dine græsrandøjer fra naboens???

Græsrandøje flyver langsomt, så det skulle være muligt at se forskellen. Står du tidligt op eller er det koldt sidder græsrandøje med udbredt vinger for at samle varme til kroppen. Slår alt fejl kan man fange sommerfuglene i et net og holde dem i et syltetøjsglas i kort tid. Sættes glasset kort tid i køleskabet falder sommerfuglen til ro, så man kan kigge den dybt i øjnene med en lup. Gøres dette forsigtigt, så skades sommerfuglen ikke. Larverne er sværere at få øje på. De gemmer sig for fuglene om dagen.

Brug tid til at komme tæt på sommerfuglene, så så bliver der endnu flere oplevelser i haven.

Tekst og foto: Søren Vinding.
Link til info-side om Græsrandøje