Naturen i din have - snak med en rødhals

Det tager kun fem minutter, men du må godt blive lidt længere er vist efterhånden slået fast som Fakta. Sådan er det også i naturen: En naturoplevelse kan gennemleves på 5 minutter, hvis man haster forbi i bil eller på cykel, men bruger man lidt længere tid, så bliver det en stor naturoplevelse. Giv dig tid til at snakke med naturen og dens væsner ude i naturen eller hjemme hos dig.

Hjemme gælder gæstebuddets regler: Inviter indenfor, byd hække, hegn og barriere ned, server en bid brød og lidt frisk vand, intereser dig for gæsten, så kommer gæsterne både nu med sne og til foråret. I skrivende stund er Fanøs haver fulde af snepper og bekkasiner. Hos FanøNatur er rødhalsen på billedet på besøg. Får du besøg, så er det, at du må sætte dig ned for at finde ud af, hvad gæsterne fortæller. Og det tager lidt mere end 5 minutter.

Rødhalsen ”snakker” hele tiden. Den kalder med et smældende ”tik.” Og så synger den selv om vinteren. Den begynder sangen tidligt og slutter sent på dagen. Det kræver sangkraft – og sangtid for at forsvare sit territorium. De røde brystfjer er også et led i territorieforsvaret. Kig godt efter, hvad der sker, når der pludseligt er to rødhalse på foderbrættet. Den spiser også på sin egen måde – hvordan? Hvis man vil have rødhals på foderbrættet så giv dem jordnødder eller fedtkugler. De må gerne være knust.

Der er rigtig mange rødhalse i Fanøs natur lige nu, så kig også efter dem på gåturen. Vi har besøg af nordiske rødhalse.
Se flere fotos og læs naturhistorier om rødhalsen ved at klikke her.

Tekst og foto: Søren Vinding – foto 3 dog Victor Mølsted.