Af (Strand)-skade bliver man klog

Herdis Enggaard Poulsen

Det var Skt Hans aften. Vi skulle netop til at spise den lækre varme aftensmiddag på terrassen. Da jeg hørte en voldsom skræppen på gaden lige udenfor. Det var strandskader. De lød desperate -Så noget var galt!

Jeg for ud på gaden.

Og der, på fortovet lige nedenfor kirkemuren, løb en strandskade fortvivlet og skræppende rundt. En anden strandskade hoppede rundt oppe på kirkemuren, også skræppende højlydt.

Og der, på fortovet løb den, – en lille bitte unge – forvirret rundt!

I de sidste par år har vi godt nok set og hørt et strandskadepar, der har haft rede og udklækket unger højt oppe på mønningen af en gl. villa længere nede af gaden. Vi har også hørt, at ungerne til tider falder ud over kanten og ruller ned af taget. Var det også sket for denne lille unge? Og hvordan var familien kommet helt her hen, uden vi havde hørt noget skræpperi – der er ca. et par hundrede meter.

Måske var de på sightseeing- de havde vel også hørt de mange turisters kommentarer om Fanøs skæve kirkemur: ” mureren må godt nok have haft en dårlig dag”, eller ”en våd dag”. og lign. Så nu ville de hen, for med egne øjne at se fænomenet!

Mor og far Strandskade blev mere og mere desperate. Og hvad kunne jeg gøre? Hannens store, frygtindgydende orange næb afholdt mig fra at nærme mig ungen, selv om det var, hvad jeg helst ville have gjort – og så båret den ned på engen!

Imens havde jeg travlt m at stoppe biler og cyklister (heldigvis kom der ingen løse hunde forbi!) – og på dansk, tysk og engelsk gøre opmærksom på problemet.” Pas på den lille,” Pass mahl auf der kleine Vogel”…)

Strandskademor fløj over på den anden side af vejen. Måske ville hun have ungen med derover, fordi engen ligger i den retning. Ungen løb ud på vejen… Heldigvis var der ingen trafik at se i begge retninger. Jeg skyndte mig hjem …. Havde ikke nerver til mere!

Da vi sad over den nu kolde aftensmad… kunne vi høre skræpperiet lød fjernere og til sidst aftog helt!

Hvad der videre skete, vides ikke, men måske fik den lille strandskadeunge sig en lærestreg!

Herdis Enggaard Poulsen, Skt. Hansaften 23 juni 2021
PS. Link til infoside om strandskader