I need vitamin sea!

Trangen kommer gerne til de fleste flere gange om året, så er det om at komme til Fanø. Her er stranden fuld af sol, der er højt til himlen og langt til horisonten, blæstens suser altid – under en storm hyler den, sandets fyger og klitterne flytter sig, bølgernes bruser. Alt sammen garneret med mågernes skrig, sandløbernes løben og strandskader med hovedet under armen. Det er. hvad vitamin SEA er lavet af.

Kigger man sig omkring kan man se, at ”vitaminbomben SEA” er som andre vitaminer pakket ind i noget grønt – strandens planter. Uden dem var der ikke meget Fanø – eller rettere: Vi havde ikke styr på, hvor stranden, klitterne og Fanø var. Blæsten og vandet flytter rundt på sandet, men planterne holder det fast. Derfor kan vi placere Fanø nogenlunde fast på landkortet.

Uden Marehalm og Sand-hjælme strittende ud af klitterne ville de flytte sig. De to smukke græsser blev tidligere kaldt ”klittag.” Deres lange rødder ”tog” fat i sandet og holdt det fast. Græsserne kunne anvendes til meget. I dårlige tider og hos fattigfolk blev kærnerne brugt til brød. Strand-rug kaldte man den, dyrene kunne spise planterne og de kunne fyldes i vejene. Derfor kunne klittaget blive overudnyttet, så sandet igen begyndte at fyge. Det holdt man øje med. Opsynsmanden på Fanø blev kaldt ”hælmkongen” (hælm= marehalm).

Ved klitfoden kan du finde strandens rucola: Strand-sennep. Det er en blågrøn urt med kødede blade og velduftende lyseblå blomster. Blomsternes kronblade danner et kors. Strand-sennep smager som rucola – skarp, hvis du tager de gamle blade, vældig godt hvis du tager de nye saftspændte blade. Den er god i salaten, i kryddersmør, til fisk-, kyllinge- og æggeretter. Lad planten stå, men tag lidt fra flere planter med hjem til aftensmaden.

Vitamin SEA er gratis på Fanø. Især hvis man bliver ved med at passe på den.
Link til infoside om Strand-sennep: Klik her.
Link til infoside om Sand-hjælme: Klik her.

Tekst og Foto: Søren Vinding.